Na początku krótka historia:
Czarnuszka od czasów starożytnych była szeroko stosowana do celów
leczniczych i jako przyprawa. Znana była jako „ziarno Benedykta”.
W księdze ziół asyryjskich opisywano nasiona czarnuszki jako lekarstwo na
problemy żołądkowe oraz do stosowania zewnętrznego na problemy skórne, takie
jak świąd, wysypka, opryszczka.
Inne źródła podają, że w grobowcu Tutenchamona znaleziono olej i nasiona
czarnuszki. Nazwa czarnuszka pochodzi od łacińskiego słowa „nigellus” lub „niger”,
czyli czarny. W Egipcie były one używane przez Kleopatrę i królową w celach
upiększających i leczniczych. Lekarze starożytnego Egiptu stosowali nasiona
czarnuszki jako lekarstwo na przeziębienia, bóle głowy, zaburzenia trawienia, infekcje,
stany zapalne i alergie. Hipokrates w V w p.n.e. stosował czarnuszkę na zaburzenia
trawienia i wątroby. W I wieku zioło to było powszechnie stosowane przez Pliniusza
Starszego. Działanie czarnuszki opisywał w dziele pt.: „Historia Naturalna”,
jako środek na ukąszenia węży i ukłucia skorpiona, modzele, ropnie i wysypki
skórne. Zalecano ją również na przeziębienia i stany zapalne. Nasiona
czarnuszki mają właściwości odpychające niektóre owady, np.: mole.
Właściwości:
Nasiona czarnuszki zawierają związek zwany malatyną, której obecność
czyni z tej przyprawy naturalny środek przeciwbólowy. Odwar leczniczy sporządza
się poprzez zalanie łyżeczki nasion filiżanką ciepłej wody. Taki roztwór
powinno się pić dwa razy dziennie. Inny składnik- nigielion działa
przeciwskurczowo, dlatego czarnuszkę zaleca się spożywać podczas menstruacji w
celu niwelowania bolesnych skurczy. Ma ona także właściwości regulujące
miesiączkę, co może być interesujące dla młodych kobiet. W takim wypadku
również zaleca się spożywanie odwaru.
Kto by pomyślał, że ta skromnie wyglądająca przyprawa wykazuje cechy
silnie antybiotyczne?- antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne. Napar
stosowany zewnętrznie na skórę pomaga w walce z trądzikiem, chorobą atopową i
grzybicą. Zaletą czarnuszki jest również jej wpływ na układ odpornościowy.
Zwiększa liczbę limfocytów we krwi, czyli komórek układu odpornościowego
prowadzących walkę z chorobą. Osoby przeziębione lub chore szybciej powrócą do
zdrowia, jedząc czarnuszkę dodaną do pieczywa lub przetworów warzywnych.
Szczególne zainteresowanie przyprawą powinny wykazać osoby chore na
astmę. Olej oraz wyciągi z nasion rozszerzają oskrzela i łagodzą objawy choroby.
Prowadzone są badania nad skutecznością czarnuszki w leczeniu jednego z
najbardziej niebezpiecznych nowotworów- raka trzustki. Rokowania są dobre. Ekstrakt
może stać się istotnym elementem w profilaktyce tego nowotworu i być szansą dla
chorych na odzyskanie zdrowia.
Przyprawa ta ma również bardzo pozytywny wpływ na wątrobę, ponieważ
ochrania i odtruwa jej miąższ. Eksperymenty prowadzone na szczurach
potwierdziły, że zwierzęta, które otrzymały olej z czarnuszki, miały wątrobę
zdrowszą i bardziej odporną na czynniki niszczące. Czarnuszka jest doskonałym składnikiem
do wykonania leczniczego miodu i nalewki. Osoby, które mają wrażliwą błonę
śluzową żołądka, mogą używać jej jako zastępstwa dla pieprzu. W Polsce
przyprawa ta nie jest zbyt popularna. A szkoda, ponieważ mówi się o niej, że
leczy wszystko oprócz śmierci J.
Olej z czarnuszki:
Olej z czarnuszki ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł
zastosowanie jak środek m. in. na wrzody i liczne alergie. Z kolei w kosmetyce
jest traktowany jak antidotum na trądzik czy łupież. Natomiast w kuchni znalazł
zastosowanie jako dodatek nadający potrawom korzenny smak.
Olej z czarnuszki posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne, które docenili
już władcy starożytnego Egiptu, dlatego został nazwany „złotem faraonów”. Nic
dziwnego- olej z czarnuszki posiada wiele prozdrowotnych substancji: w około
85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które składają się: kwas
linolowy, kwas oleinowy i kwas alfa-linolenowy. Poza tym olej z czarnuszki zawiera
witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz
przeciwutleniacze. Jednak najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z
czarnuszki jest tymochinon- składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki,
dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, a także
ochronne ma miąższ nerek i wątroby. Jednak co najważniejsze, dzięki niemu olej
z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, wykazuje potencjalne działanie
przeciwnowotworowe.
Olej z czarnuszki- dawkowanie.
Zalecane spożycie olejku z czarnuszki u dorosłych to 1 łyżeczka 2 razy
dziennie przed posiłkiem, a w przypadku dzieci- ¼ łyżeczki 2 razy dziennie.
Olej z czarnuszki- przeciwwskazania.
Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwskurczowe- zawarty w nich
olejek lotny hamował czynność skurczową mięśni gładkich macicy u szczurów i
świnek morskich. W związku z tym może spowolnić lub całkowicie zatrzymać
skurcze macicy u kobiet w ciąży, dlatego nie powinny go one stosować.
Olej czarnuszkowi obniża ciśnienie krwi, w związku z tym osoby zmagające
się z hipotensją nie powinny po niego sięgać.
Na co pomaga czarnuszka i jej olej:
-na wrzody i inne dolegliwości żołądkowe
-obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
-łagodzi objawy schorzeń alergicznych
-ma działanie immunoprotekcyjne
-ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne
-chroni przed skutkami promieniowania
-pomaga pozbyć się nadciśnienia
-przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych
-chroni przed osteoporozą
-przyspiesza gojenie się ran
Ciekawy i wyczerpujący artykuł aczkolwiek warto również dodać, że Czarnuszka działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy. Doskonale radzi sobie z różnego rodzaju problemami z włosami np. zmniejsza ryzyko wypadania włosów.
OdpowiedzUsuńWpływa pozytywnie na układ rozrodczy np. reguluje miesiączkowanie u kobiet pracujących przeważnie w wysokim stresie. Kobiecy Punkt Widzenia
faktycznie, tego nie napisałem, ale dziękuję że zostało to dodane pod artykułem, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń