poniedziałek, 5 października 2015

Superżywność ! Jagody Goji- owoce z dalekiego wschodu na pomoc chorobom cywilizacyjnym!


Jagody goji to owoce, których działanie i właściwości lecznicze są wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich od ponad 2500 lat. Zalecane są m. in. w leczeniu reumatyzmu i przy spadku odporności. Dieta wzbogacona w te owoce ma pomóc także wyregulować pracę serca, ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu i cukru. Nic więc dziwnego, że jagody goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i należą do tzw. „superfoods”, czyli „superżywności”.
Trochę historii.
Jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój pospolity, znanej także jako kolcowój szkarłatny, która jest bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody (o której będzie mowa już wkrótce J ). Jednak nazwa „goji” odnosi się jedynie do owoców kolcowoju tybetańskiego- jest to jego nazwa handlowa.
Czas na właściwości i działanie!
Właściwości i działanie tych owoc ów od ponad 2500 lat są wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich, a zwłaszcza w tradycyjnej medycynie chińskiej. Mieszkańcy Państwa Środkowego wykorzystywali je w chorobach serca, wątroby, płuc, reumatyzmie i aby obniżyć poziom glukozy we krwi. Wierzą także, że długotrwałe stosowanie owoców goji wpływa korzystnie na wzmocnienie systemu odpornościowego, poprawia stan stawów i kości, wzroku, łagodzi dolegliwości miesiączkowe i opóźnia proces starzenia.
Jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego. Oprócz tego są źródłem wielu witamin (m. in. C, B1, B2, oraz E) i składników mineralnych (m. in. fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), a także karotenoidów, związków polifenolowych, wśród których najliczniejsza grupę stanowią flawonoidy.
Jednak za najcenniejszy składnik jagód goji uważa się rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum Polysaccharides). Wyniki wielu badań wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwnowotworowe. Z dostępnych badań wynika, że kompleks LBP hamuje wzrost ludzkich komórek raka żołądka, ludzkich komórek raka krężnicy, oraz komórek raka płuc, indykując ich apoptozę (śmierć komórkową). W znaczący sposób powstrzymuje także rozwój komórek raka gruczołu krokowego i skutecznie hamuje wzrost ludzkich komórek raka sutka. Kompleks ten wykazuje właściwości antyproliferacyjne (hamuje namnażanie) także w stosunku do ludzkich komórek wątrobiaka, jak również przyczynia się do apoptozy komórek białaczkowych HL-60.



Ciekawostka !
W badaniach na zwierzętach wykazano, że grupa związków polisacharydowych występujących w goji stymuluje proliferacje komórek trzustki, oraz wpływa na zwiększenie wychwytu glukozy w tkankach obwodowych. Działanie hipoglikemiczne jagód goji potwierdzili inni naukowcy, z badań których wynika, że podawanie kompleksu polisacharydowego LBP może zmniejszyć hiperglikemię u zwierząt cierpiących na cukrzycę. Ponadto zaobserwowano, że kompleks LBP może poprawić wrażliwość na insulinę, a tym samym zmniejszyć insulino odporność.


Jagody goji zawierają Cyceron, który korzystnie wpływa na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi, oraz betainę wykorzystywaną do produkcji choliny- substancji, która odgrywa dużą rolę w zapobieganiu chorobom serca. Ponadto znajduje się w nich sitosterol i kompleks LBP- substancji, które obniżają  poziom cholesterolu. Prozdrowotne działanie jagód goji potwierdzają badania na szczurach z hiperlipidemią. Wynika z nich, że owoce kolcowoju znacząco obniżają poziom trój glicerydów, całkowitego cholesterolu oraz „złego” cholesterolu LDL w surowicy krwi, a także przyczyniają się do  wzrostu poziomu „dobrego” cholesterolu HDL.
Nie bez znaczenia jest także obecność witaminy C, która również ma korzystny wpływ na pracę układu krążenia. Niektóre źródła donoszą, że w 100g wysuszonych, dojrzałych jagód goji jest jej aż 2500mg(!).
Czerwono-pomarańczowy kolor owoców jest wynikiem wysokiej zawartości karotenoidów, w tym zeaksantyny, oraz luteiny. Luteina i zeaksantyna mają właściwości antyoksydacyjne i chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Ich niedobór w diecie może być jednym z czynników ryzyka rozwoju AMD, czyli zwyrodniania plamki żółtej. Poza tym luteina jest w stanie pochłaniać niebieskie światło widzialne i dzięki temu chroni oka przed niebezpiecznymi dawkami promieniowania widzianego i UV.
Tybetańczycy od lat używają jagód goji w terapiach pomagających oczyścić wątrobę z toksyn i usprawnić trawienie. Niedawno ich wpływ na prace tego narządu postanowili zbadać naukowcy. Z badań na myszach wynika, że zawarty w jagodach goji kompleks polisacharydowy hamuje oksydacyjne uszkodzenia wątroby, wywołane dietą wysokotłuszczową.
Czas na kuchnię!
Jagody goji smakują podobnie jak żurawina, jednak są od niej mniej słodkie i bardziej cierpkie. Dodatkowo mają w sobie nutę smaku pomidorowego i ziołowego. Jagody goji można spożywać tak, jak rodzynki lub inne suszone owoce, czyli na surowo. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością, tym bardziej, że nie są niskokaloryczne (mają 370 kcal w 100g).
W kuchni chińskiej suszone jagody goji przed spożyciem są gotowane. Następnie dodaje się je do ryżu, zup, kurczaka i wieprzowiny lub miesza z warzywami.
Z gotowanych suszonych jagód goji można przyrządzić również herbatę ziołową, do której w Azji dodaje się chiński kwiat chryzantemy. Suszone owoce kolcowoju dobrze komponują się także z czerwoną herbatą. Poza tym z jagód goji produkowane są soki, wina, nalewki oraz suplementy w postaci proszku i tabletek.
Przeciwwskazania do spożywania…

Nie powinno się spożywać więcej niż 5-12g suszonych jagód goji dziennie.  Goji nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Osoby zażywające inne leki/lub zmagające się z chorobami powinny zachować ostrożność i przed sięgnięciem po jagody goji skonsultować się z lekarzem. Przeciwwskazaniami do spożywania jagód goji są także ciąża i karmienie piersią. Poza tym nie należy spożywać świeżych, niedojrzałych owoców, gdyż może to doprowadzić do zatrucia, objawiającego się zaburzeniem funkcji przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego. Na szczęście w Polsce można kupić tylko suszone owoce J.


1 komentarz:

  1. kupiłam sobie ostatnio ziarenka Goji, które są teraz nieodłącznym dodatkiem mojej porannej owsianki ;)

    OdpowiedzUsuń