Jagody goji to owoce, których działanie i właściwości
lecznicze są wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich od ponad
2500 lat. Zalecane są m. in. w leczeniu reumatyzmu i przy spadku odporności.
Dieta wzbogacona w te owoce ma pomóc także wyregulować pracę serca, ciśnienie
krwi, a także poziom cholesterolu i cukru. Nic więc dziwnego, że jagody goji są
nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i należą do tzw. „superfoods”, czyli
„superżywności”.
Trochę historii.
Jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój
pospolity, znanej także jako kolcowój szkarłatny, która jest bliskim krewnym
chińskiej wilczej jagody (o której będzie mowa już wkrótce J ). Jednak nazwa „goji”
odnosi się jedynie do owoców kolcowoju tybetańskiego- jest to jego nazwa
handlowa.
Czas na właściwości i
działanie!
Właściwości i działanie tych owoc ów od ponad 2500 lat są
wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich, a zwłaszcza w
tradycyjnej medycynie chińskiej. Mieszkańcy Państwa Środkowego wykorzystywali je
w chorobach serca, wątroby, płuc, reumatyzmie i aby obniżyć poziom glukozy we
krwi. Wierzą także, że długotrwałe stosowanie owoców goji wpływa korzystnie na
wzmocnienie systemu odpornościowego, poprawia stan stawów i kości, wzroku,
łagodzi dolegliwości miesiączkowe i opóźnia proces starzenia.
Jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, w skład którego
wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto
zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5
nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za
wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego. Oprócz tego są
źródłem wielu witamin (m. in. C, B1,
B2, oraz E) i składników mineralnych
(m. in. fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), a także karotenoidów,
związków polifenolowych, wśród których najliczniejsza grupę stanowią flawonoidy.
Jednak za najcenniejszy składnik jagód goji uważa się
rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum
Polysaccharides). Wyniki wielu badań wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające, a przede
wszystkim przeciwnowotworowe. Z dostępnych badań wynika, że kompleks LBP
hamuje wzrost ludzkich komórek raka
żołądka, ludzkich komórek raka krężnicy, oraz komórek raka płuc, indykując ich
apoptozę (śmierć komórkową). W znaczący sposób powstrzymuje także rozwój
komórek raka gruczołu krokowego i
skutecznie hamuje wzrost ludzkich komórek raka sutka. Kompleks ten wykazuje
właściwości antyproliferacyjne (hamuje namnażanie) także w stosunku do ludzkich
komórek wątrobiaka, jak również przyczynia się do apoptozy komórek białaczkowych HL-60.
Ciekawostka !
W badaniach na zwierzętach wykazano, że grupa związków
polisacharydowych występujących w goji stymuluje proliferacje komórek trzustki,
oraz wpływa na zwiększenie wychwytu glukozy w tkankach obwodowych. Działanie
hipoglikemiczne jagód goji potwierdzili inni naukowcy, z badań których wynika,
że podawanie kompleksu polisacharydowego LBP może zmniejszyć hiperglikemię u
zwierząt cierpiących na cukrzycę. Ponadto zaobserwowano, że kompleks LBP może
poprawić wrażliwość na insulinę, a tym samym zmniejszyć insulino odporność.
Jagody goji zawierają Cyceron, który korzystnie wpływa na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi,
oraz betainę wykorzystywaną do produkcji choliny- substancji, która odgrywa
dużą rolę w zapobieganiu chorobom serca.
Ponadto znajduje się w nich sitosterol i kompleks LBP- substancji, które obniżają
poziom cholesterolu. Prozdrowotne działanie jagód goji potwierdzają
badania na szczurach z hiperlipidemią. Wynika z nich, że owoce kolcowoju
znacząco obniżają poziom trój glicerydów, całkowitego cholesterolu oraz „złego”
cholesterolu LDL w surowicy krwi, a także przyczyniają się do wzrostu poziomu „dobrego” cholesterolu HDL.
Nie bez znaczenia jest także obecność witaminy C, która
również ma korzystny wpływ na pracę układu krążenia. Niektóre źródła donoszą,
że w 100g wysuszonych, dojrzałych jagód goji jest jej aż 2500mg(!).
Czerwono-pomarańczowy kolor owoców jest wynikiem wysokiej
zawartości karotenoidów, w tym zeaksantyny, oraz luteiny. Luteina i zeaksantyna mają właściwości antyoksydacyjne i chronią
siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Ich
niedobór w diecie może być jednym z czynników ryzyka rozwoju AMD, czyli
zwyrodniania plamki żółtej. Poza tym luteina jest w stanie pochłaniać
niebieskie światło widzialne i dzięki temu chroni oka przed niebezpiecznymi
dawkami promieniowania widzianego i UV.
Tybetańczycy od lat używają jagód goji w terapiach pomagających oczyścić wątrobę z toksyn i
usprawnić trawienie. Niedawno ich wpływ na prace tego narządu postanowili
zbadać naukowcy. Z badań na myszach wynika, że zawarty w jagodach goji kompleks
polisacharydowy hamuje oksydacyjne uszkodzenia wątroby, wywołane dietą
wysokotłuszczową.
Czas na kuchnię!
Jagody goji smakują podobnie jak żurawina, jednak są od niej
mniej słodkie i bardziej cierpkie. Dodatkowo mają w sobie nutę smaku
pomidorowego i ziołowego. Jagody goji można spożywać tak, jak rodzynki lub inne
suszone owoce, czyli na surowo. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z ich
ilością, tym bardziej, że nie są niskokaloryczne (mają 370 kcal w 100g).
W kuchni chińskiej suszone jagody goji przed spożyciem są
gotowane. Następnie dodaje się je do ryżu, zup, kurczaka i wieprzowiny lub
miesza z warzywami.
Z gotowanych suszonych jagód goji można przyrządzić również
herbatę ziołową, do której w Azji dodaje się chiński kwiat chryzantemy. Suszone
owoce kolcowoju dobrze komponują się także z czerwoną herbatą. Poza tym z jagód
goji produkowane są soki, wina, nalewki oraz suplementy w postaci proszku i
tabletek.
Przeciwwskazania do
spożywania…
Nie powinno się
spożywać więcej niż 5-12g suszonych jagód goji dziennie. Goji nie powinny spożywać osoby przyjmujące
leki przeciwzakrzepowe. Osoby zażywające inne leki/lub zmagające się z
chorobami powinny zachować ostrożność i przed sięgnięciem po jagody goji
skonsultować się z lekarzem. Przeciwwskazaniami do spożywania jagód goji są
także ciąża i karmienie piersią. Poza tym nie należy spożywać świeżych,
niedojrzałych owoców, gdyż może to doprowadzić do zatrucia, objawiającego się
zaburzeniem funkcji przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego. Na szczęście w
Polsce można kupić tylko suszone owoce J.
kupiłam sobie ostatnio ziarenka Goji, które są teraz nieodłącznym dodatkiem mojej porannej owsianki ;)
OdpowiedzUsuń