czwartek, 17 września 2015

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim



Składniki
-100g łososia wędzonego w plastrach
-300g łososia świeżego
-200g szpinaku
-50ml śmietany 12-18%
-1 opakowanie ciasta francuskiego
-sól, pieprz
-1 łyżka masła
Przygotowanie
Przygotowanie tego dania rozpoczynamy od podzielenia łososia na 4 równe części, opruszamy go solą i pieprzem i zostawiamy na ok. 10 minut.
W międzyczasie podsmażamy szpinak na maśle, dodając śmietanę, sól i pieprz, a na koniec odrobinę tartego sera, tak aby otrzymać gęstszą masę. Pozostawiamy do ostudzenia.
Na każdą część świeżego łososia nakładamy pożądną łyżkę masy szpinakowej i plaster łososia wędzonego (tak, żeby masa się dobrze trzymała łososia).

Następnie dzielimy ciasto francuskie na 4 części i w każdą z nich opakowujemy przygotowanego łososia, należy szczególną uwagę zwrócić na dobrze sklejone brzegi, aby ciasto nie otworzyło się w trakcie pieczenia. Całość piec w temperaturze 200C przez ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz