Właściwości lecznicze
szpinaku.
Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i
chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze
szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny-znanych
przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.
Badania
potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa
beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny- znanych przeciwutleniaczy, których w
szpinaku jest pod dostatkiem. Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie
obniża podatność na
stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.
Liście szpinaku zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, dlatego powinny je jeść osoby z nadciśnieniem. Dodatkowo potas współdziała z magnezem, regulując pracę serca. W liściach szpinaku znajduje się także łatwo przyswajalne
żelazo, tyle że w mniejszej ilości, niż przed laty sądzono (wynikało to z pomyłki analityków, którzy
źle postawili przecinek)= 2,8mg w 100g (dzienne
zapotrzebowanie to ok. 18 mg dla kobiet i 15 mg dla mężczyzn). Żelazo transportuje
tlen do organizmu i odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji
czerwonych krwinek.
Zielone
liście szczególnie zalecane są kobietom w ciąży. Zawarty w nich kwas foliowy zapobiega wadom układu nerwowego płodu.
Ponadto chroni on przed chorobami układu krążenia.
Szpinak jest także bogaty w witaminę K odgrywając ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z
grupy B obniżające cholesterol oraz
istotną dla opóźnienia procesów
starzenia witaminę E. Jeśli dbasz o linię, koniecznie włącz szpinak do swojej diety, jest niskokaloryczny: 100g to zaledwie
16kcal! Ponadto zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz