niedziela, 20 września 2015

Seler naciowy hit z Hollywood !

Jak donoszą amerykańskie social media, seler naciowy zrobił ostatnio dużą karierę za oceanem, gdzie wykorzystywany jest głównie jako produkt odmładzający i upiększający. Chociaż w Polsce bardziej popularny jest seler korzeniowy, warto go chociaż od czasu do czasu zastąpić tymi zielonymi, chrupiącymi łodygami.



Seler naciowy pochodzi od dziko rosnącego selera na terenach Eurazji i uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw na świecie. Wzmianki o nim znaleziono m. in. w zapiskach starożytnych Egipcjan i Greków, przez których uznawany był za roślinę magiczną oraz kojącą nerwy. W medycynie ludowej nasiona selera wykorzystywano jako lek na wzdęcia i niestrawności oraz jako środek moczopędny. Obecnie seler naciowy popularny jest w Ameryce, zwłaszcza wśród gwiazd filmowych, które zaczynają dzień właśnie o przygotowania z niego soku (łączony jest on z sokiem jabłkowym i wypijany na czczo). Taki sok wykazuje działanie oczyszczające, nawilża skórę i nadaje jej aksamitną gładkość, likwiduje obrzęki i chroni przed wolnymi rodnikami. Te swoje wyjątkowe właściwości seler naciowy zawdzięcza dużym dawkom witaminy C oraz witaminom z grupy B, witaminie E i PP oraz kwasowi foliowemu. Spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarczy także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza.

Nic dziwnego, że po seler naciowy sięgają gwiazdy. W tej kwestii powinniśmy brać z nich przykład, ponieważ warzywo to rzeczywiście pobudza przemianę materii i usuwając szkodliwe produkty uboczne, oczyszcza organizm z toksyn. Ma to nie tylko znaczenie dla naszego wyglądu, ale także dla zdrowia. Szkodliwym produktem ubocznym może być np. kwas moczowy, który w postaci kryształków może odblokować się w stawach. Picie soku z selera może więc przynieść ulgę obolałym stawom.

Seler naciowy polecany jest też osobom, które nie mają apetytu. Zawarty w nim olejek eteryczny pobudza procesy trawienne i zwiększa apetyt, a przy okazji likwiduje zaparcia. Warzywo to powinno być spożywane także przez osoby, u których wykazano:

-niedostateczną produkcję żółci;

-nadkwasotę żądka;

-nowotwór żądka;

-nadciśnienie tętnicze;

-zaburzenia pracy nerek;

-artretyzm;

-reumatyzm;

-astmę;

-zapalenie oskrzeli

Warto zwrócić uwagę na olejek aromatyczny występujący w selerze. Udowodniono, iż posiada on właściwości wpływające uspokajająco na centralny układ nerwowy. Składniki tego olejku mają także właściwości przeciw-konwulsyjne. Uważa się, iż codzienne wypicie soku z selera połączonego z sokiem z marchwi może wyleczyć skołatane nerwy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz