Jak donoszą amerykańskie social media, seler naciowy zrobił ostatnio dużą karierę za oceanem, gdzie wykorzystywany
jest głównie jako produkt odmładzający i upiększający. Chociaż w Polsce bardziej popularny jest seler korzeniowy,
warto go chociaż od czasu do czasu zastąpić tymi zielonymi,
chrupiącymi łodygami.
Seler naciowy pochodzi od dziko rosnącego selera na
terenach Eurazji i uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw na świecie. Wzmianki
o nim znaleziono m. in. w zapiskach starożytnych Egipcjan i Greków, przez których uznawany
był za roślinę magiczną oraz kojącą nerwy. W
medycynie ludowej nasiona selera wykorzystywano jako lek na wzdęcia i niestrawności oraz jako środek moczopędny. Obecnie
seler naciowy popularny jest w Ameryce, zwłaszcza wśród gwiazd
filmowych, które zaczynają dzień właśnie o przygotowania z niego soku (łączony jest on z
sokiem jabłkowym i wypijany na czczo). Taki sok wykazuje działanie oczyszczające, nawilża skórę i nadaje jej
aksamitną gładkość, likwiduje obrzęki i chroni
przed wolnymi rodnikami. Te swoje wyjątkowe właściwości seler naciowy zawdzięcza dużym dawkom
witaminy C oraz witaminom z grupy B, witaminie E i PP oraz kwasowi foliowemu.
Spośród warzyw
korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarczy także wapnia, cynku,
potasu, magnezu i żelaza.
Nic dziwnego, że po seler naciowy sięgają gwiazdy. W tej
kwestii powinniśmy brać z nich przykład, ponieważ warzywo to
rzeczywiście pobudza
przemianę materii i
usuwając szkodliwe
produkty uboczne, oczyszcza organizm z toksyn. Ma to nie tylko znaczenie dla
naszego wyglądu, ale także dla zdrowia. Szkodliwym produktem ubocznym może być np. kwas
moczowy, który w postaci kryształków może odblokować się w stawach. Picie soku z selera może więc przynieść ulgę obolałym
stawom.
Seler naciowy polecany jest też osobom, które nie mają apetytu.
Zawarty w nim olejek eteryczny pobudza procesy trawienne i zwiększa apetyt, a
przy okazji likwiduje zaparcia. Warzywo to powinno być spożywane także przez osoby, u
których wykazano:
-niedostateczną produkcję żółci;
-nadkwasotę żołądka;
-nowotwór żołądka;
-nadciśnienie tętnicze;
-zaburzenia pracy nerek;
-artretyzm;
-reumatyzm;
-astmę;
-zapalenie oskrzeli
Warto zwrócić uwagę na olejek aromatyczny występujący w selerze.
Udowodniono, iż posiada on właściwości wpływające uspokajająco na centralny układ nerwowy. Składniki tego
olejku mają także właściwości
przeciw-konwulsyjne. Uważa się, iż codzienne wypicie soku z selera połączonego z sokiem
z marchwi może wyleczyć skołatane nerwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz